Una setmana més, Aules d’Extensió Universitària de Caldes, ha comptat amb un ponent d’excepció per un doble motiu. Per ser veí de casa nostra i per l’activitat que porta a terme .Es tracta de Xavier Vilanova Solà, doctor en Biologia i director tècnic de Micologia Forestal & Aplicada.
De la seva mà ens hem introduït al món dels fongs i hem conegut algunes de les diferents famílies de bolets en funció de les seves condicions de reproducció en diferents substrats, especialment el rovelló, la gírgola i la tòfona. L’empresa de la que és el director tècnic te una forta base de Recerca i Desenvolupament al voltant de la reproducció controlada dels bolets. Ha parlat de la simbiosi entre els fongs i els microbis i ens ha explicat com es preparen i seleccionen al laboratori les espores i els substrats més adients per la reproducció d’aquestes espècies i, en particular, de l’apreciada tòfona.
Actualment estan col·laborant en la recerca amb l’IRTA i exporten el seu coneixement arreu del món, fins i tot a mercats amb tanta cultura micòtica com el japonès.
El món de la tòfona, en procés continuo de redescobriment, és fruit de rigoroses investigacions que cada vegada ens apropen més, tant a les altes exigències productives dels mercats actuals com a una oferta de productes a la carta segons les seves característiques oligolecítiques.
Una vegada més, ha estat molt interessant conèixer mitjançant els experts i la investigació aplicada tot el que hi ha darrere d’aquest món tan quotidià com alhora tan desconegut i apassionant per la majoria de nosaltres.